Sajam starih zanata 2011

« Nazad na novosti

Salaš Stremen drugu godinu za redom organizuje manifestaciju Sajam Starih zanata pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Podršku projektu i ove godine pruža Opština Surčin, a stručnu saradnju događaja vode saradnici Etnografskog muzeja u Beogradu.

Manifestacija je izložbeno-demonstacionog tipa, po čemu je specifična među mnogobrojnim kvalitetnim manifestacijam sličnog karaktera.

Cilj manifestacije je da podsetimo na davno zaboravljene veštine zanatskih ruku, iz kojih su izrađivani unikatni i kvalitetni predmeti tokom vekova. Zanatski proizvodi imaju primenu u svakodnevnom životu, ali u doba industrijalizacije svi pomalo zaboravljamo na posebnosti i kvalitete takve izrade'', - objašnjavaju iz organizacionog tima Drugog Sajma starih zanata na salašu Stremen.

Na Salašu Stremen će 28. i 29.maja posetioci moći da uživaju ne samo u prirodi sremačkog ambijenta, već da se oprobaju u pojedinim veštinama: da zaprljaju ruke na vajarskom točku, sami pletu i heklaju, upotrebe saračku iglu ili da otkriju tajnu spravljanja sapuna.

Salaš se nalazi svega 20km od urbanog beogradskog života, na dohvat svakom sugrađaninu. Idealna prilika da se podsetimo vremena iz priča naših baka'', naglašavaju organizatori.

Udruženje građana ,,Biber'' pobrinulo se za organizaciju tribine ,,Stari zanati u novom ruhu'', koja će se baviti ključnim problemima plasmana zanatskih usluga.

Želimo da približimo moderne načine komunikacije našim zanatlijama i da ih usmerimo ka umrežavanju i dinamičnijoj komunikaciji u savremenom društvu. Bez promišljene organizacije, redizajna proizvoda i pismenosti interneta, teško da možemo očekivati napredak u oblasti zanatskih usluga'', poručuju iz ove organizacije.

Prvog dana Sajma obezbeđen je nastup etno pevača i kulturno umetničkih društava, kao i svečani špalir konja preponaša iz Konjičkog kluba Stremen sa istoimenog salaša.

Rezervacije

Za rezervacije pozovite nas na jedan od telefona:

+381 62 500 410

+381 63 16 22 456